Blockträning

Mode på nätet i storlekar från 42 och uppåt!

Blockträning, vad handlar det om ? Jo för att man ska få konstanta ökningar hela tiden eller åtminstone nästan hela tiden. Så ska man dela upp träningen i olika perioder. Så att man hela tiden överraskar kroppen och hjärnan med nya infallsvinklar. Om kroppen blir van vid samma sak så finns det ju ingen andledning att bli starkare, större eller snabbare.

Andledningen till att det är svårt att förändra kroppen är att den försöker bibehålla den balans som ditt DNA har bestämt. Om du drar ner ditt energiintag så kommer kroppen att dra ner på ämnesomsättningen. Den kommer även att motarbeta dina försök att bygga muskler för att muskelmassa kräver mer energi att underhålla. Faktum är att när du försöker ändra din kropps förutbestämda utseende så kommer din kropp att streta i mot. Men om du ger den en god andledning att växa så kommer även det att ske.

Träningen går ut på att aktivera 3 typer av muskelfibrer. Kort om dem.

Typ 1-fibrer: Långsamma/röda fibrer som är väldigt uthålliga men svaga, de har en sämre förmåga att öka i styrka och volym. Deras kapillärnät är väldigt utvecklat och därför får dem mycket syre och näring jämfört med de vita fibrerna.

Typ 2a-fibrer: Snabba/vita fibrer som inte är särskilt uthålliga men starka. Ökar lätt i styrka och volym. Deras kapillärnät är dåligt utvecklat och därför får lite näring och syre. ATP som näringen heter tar slut väldigt fort.

Typ 2b-fibrer: Är en blandning av de 2 andra. Dem är både starka och uthålliga men inte lika starka och uthålliga som typ 1 och typ 2a. Dem har också en stor förmåga att öka i styrka och volym.

Blocken är uppdelade i 4-8 veckor där man tränar och ett block ska inte vara kortare än 4 veckor för att kroppen inte tillgodogör sig träningen på en kortare tid. Efter 4 veckor ska du byta ut minst hälften av övningarna. Man kör 3 block(12veckor) innan en veckas vila.

Första blocket kör du 4 set, 10-12 reps. Öka vikten varje vecka men bara om du orkar köra minst 10 reps i varje set.

Andra blocket kör du 4 set, 6-8 reps. Öka vikten på samma sett.

Tredje blocket kör 4 set, 4-6 reps.

13:e veckan vila. 1:a veckan i varje block så ska du bara känna efter vilken vikt som är lämpligast att träna med. Sista veckan så ger du järnet men kör till utmattning i sista setet (failure) Om man är avancerad. Se till att ha passning. Någon som står och hjälper till.

Risken för överträning är väldigt hög så ta vila om det känns som om det är på gång. Kör inte heller slaviskt efter det här det finns alltid utrymme för att skräddarsy efter egna mått.

Tips: Använd gärna träningsdagbok eller nåt papper att skriva ner vikt,reps och set. För det är lätt att glömma ökningar, för att man ska veta om man ska höja vikten eller inte inför nästa pass.