Kondition & fettförbräning

>>>Räkna ut din träningspuls

Konditionsträning är viktigt för att man ska orka köra hårdare speciellt i övningar som knäböj och marklyft. De kräver mycket syre och blod. För att man ska hinna återhämta sig mellan seten och träningspassen, så krävs det god kondition men man behöver inte orka ett marathon för att det ska räknas.

Det finns många olika sätt att träna kondition, förutom löpning. Man kan gå på olika pass om man inte är motiverad att träna själv. Som spinning, boxercise och aurobics t ex. Som belöning så får man lite fettförbränning på köpet.

Men för att få kondition så räcker det inte med promenader. Man måste höja och sänka pulsen för att det ska ge nåt. Så intervall träning av någon sort är det bästa. Springer man i samma tempo så ger det mest uthållighet, men för att konstant öka konditionen krävs det intervaller, men 40min löpning 2ggr i veckan räcker för att man ska orka köra stenhårt på gymmet.

Kondition & fettförbränning
Träna med vikter är toppen för att bygga en bra och en stark fysik. Men för att få fram det sista inför sommaren så krävs det någon form av fettförbrännande träning. När ska man då köra förbränning för att det ska vara effektivast? Vetenskapsmännen tvistar om det men en del tror att direkt på morgonen på fastande mage ska vara något bättre, 10 % bättre. Det pga. att under natten så har kroppen utsöndrat tillväxthormoner som ökar energi åtgången. För att krydda på för bränningen så kan man ta en kopp svart kaffe på fastande mage och absolut ingen sockerbit eller mjölk till den. För då börjar kroppen använda sig av muskel proteinet som energi istället för fettreserverna. Koffeinet lär även bryta ner fettsyrorna för att använda det som energi dessutom så skyddar koffeinet muskelproteinet. På det här sättet att förbränna på fastande mage så lär löparna kroppen att använda fettet som energi källa. Kan vara värt att prova.

För en del kan det kännas jobbigt att sticka iväg och springa eller gå direkt på morgonen men det är bara jobbigt dem första veckorna. Sen blir psyket starkare samtidigt som man märker att det ge resultat. Alla har inte möjligheterna att göra det direkt på morgonen så då får man göra det på andra tider och det ger nästan lika bra effekt. Se till att motionera minst 3 ggr i veckan 30min/gång. Om du ska springa så ge inte järnet på en gång. Börja med att gå 10min som uppvärmning och försök att lugnt springa så långt som möjligt utan att det känns jobbigt. Efter varje pass ska det kännas kul och att man vill göra om det redan nästa dag, viktigt att hålla igen i början så att man inte bränner sitt krut bara sitt fett.

Håll koll på klockan hur långt du kom innan du blev tvungen att sluta. Nästa gång försöker du att springa 5min längre och på det sättet så ökar du allt eftersom konditionen blir bättre. Ha som mål att klara av att springa 60min utan att stanna. Så efter ca 2 veckor så ser du till att vara ute 60min, men inte genom att springa utan spring så långt du orkar och sen går du i 1min. För att efter det springa i 4min sen går du i 1min och åter igen springer 4min tills du kommer upp i 60min. Nästa gång springer du först 5min längre än förra gången innan du börjar gå. Bara efter 3 veckor så kommer du att märka resultat om du sköter både kost och motion.