Överträning

Det som man sköter bäst är träningen. Men det man missar ofta är sömn, mat och total vila. Och då blir man övertränad och träningsresultaten uteblir.

Men det som man kanske inte tänker på är att man ska variera sin träning annars kan det också leda till överträning. T ex ska man inte köra samma övningar år ut och år in eller lika många reps, set, vikt eller antal träningspass per vecka.

Även om man inte blir fysiskt övertränad så kan man bli psykiskt vilket man oftast blir av enformigheten i träningen. Så variation är lösningen. Kanske träna nåt helt annat några dagar. Med för mycket träning och för lite vila så bryter man ner immunförsvaret vilken kan leda till att man är mer mottaglig för sjukdomar, en förkylning eller skador.

Om man nu är övertränad så kan det ibland räcka med en veckas vila, men har det gått för långt kan det kräva flera veckor. Men istället för att ligga hemma och vänta så kan man ju göra andra roliga saker, simma prova på pass, äta så att kroppen och psyket blir fulladdat eller passa på att göra saker som man annars inte hinner med.