Underarmar

(Klicka på bilderna)

 Underarms curl bakom kroppen.
Fatta en stång med omvänt grepp, bakom kroppen och stå med fötterna axelbrett. Starta med stången hängandes i böjda krokiga fingrar och dra sakta upp genom att knyta händerna. Fortsätt att böja händerna uppåt så långt det går och sänk därefter. Jämfört med traditionella underarmscurl där du har stången framför kroppen på en bänk eller låren, så blir rörelsen längre.

 Handledscurl med hantel.
Sätt dig på en bänk, fatta en hantel
och lägg den på knät/låret. Släpp ner vikten mot fingrarna så att det sträcker i underarmen. Låt handtaget rulla upp mot handflatan med hjälp av fingrarna på vägen upp. Böj handen i det högsta läget så mycket du kan och håll. Vända sakta ner igen.

 

 

 Handledscurl, rulla upp ett rep.
Fatta ett handtag där det sitter ett rep i mitten och fäst en lämplig vikt i andra änden. Se till att vikten hänger ovanför golvet. Låt armarna hänga ner ca 10 cm ifrån kroppen. Börja med att rulla upp repet på handtaget tills vikten har kommit ända upp. Släpp ner vikten genom att låta handtaget snurra fritt i händerna så att repet sträcks ut. Fortsätt nu att rulla upp repet igen men åt motsatt håll än förra gången. Den ger en otrolig krampaktig känsla och hårdhet i underarmarna. Kör så många ditt psyke tål.

Förr så tränade boxare och hockey spelare underarmarna så här, men då höll dem armarna rakt ut från kroppen. Det kanske dem gör än idag. Men det finns ingen andledning till det, för det är underarmar vi ska träna. Axlarna tar slut först av den statiska träningen och då får ju inte underarmarna maximal träning. Axlarna kan vi köra på effektivare sätt.

 Omvända bicepscurl.
Fatta en stång med omvänt grepp, med axelbred fattning. Stå brett isär med fötterna och starta rörelsen mjukt. Drag i en jämn rörelse med underarmarna till brösthöjd och gå sakta tillbaka till startläget. Vinkla in armbågarna under rörelsen så att det ligger strax innanför handlederna. Det betyder att du måste hålla ett ganska brett grepp.

Tack vare att du vinklar in armbågarna så aktiverar du den inre delen av underarmens insida, samt den inre delen av underarmens utsida, vilket ger bra volym på underarmen. Gå inte högre upp än att du bibehåller spänningen i underarmen även då du vänder i momentet.